VIP O nama Opštine i18n

Turističko-poslovna
društvena mreža!

Sport & Rekreacija ponude

Planinarski klub Vrbica

Sport & Rekreacija

laninarski klub Vrbica osnovan je aprila 2003. godine na osnivačkoj skupštini koja je održana u gradskoj biblioteci u Velikoj Plani, uz prisustvo 15 članova društva. Društvo je formalno nastalo izdavanjem Rešenja Ministarstva prosvete i sporta, Uprave za sport, br. 661-02-738/2003-11 od 20.06.2003. god. Rešenjem Agencije za privredne registre br. 12925/2012 od 15.05.2012. god. i usvajanjem novog Statuta u martu 2012. godine, društvo je postalo Planinarski klub „Vrbica“. Sedište kluba je u prostorijama 1. mesne zajednice u Velikoj Plani, a od aprila 2007. godine članovi kluba okupljaju se u adaptiranoj prostoriji u Domu kulture u Velikoj Plani, na adresi Branka Radičevića 1. Planinarski klub Vrbica je domaćin na Radovanjskim brdima, jugozapadno od Velike Plane, na prostoru od oko 7500 ha. Na ovom prostoru formirana je planinarska (brdska) staza „Karadjordjevim stopama“ dužine oko 15600 m, sa ukupnim usponom oko 400m. Na području Radovanjskih brda ukupno je obeleženo oko 22 km staza. Na Radovanjskim brdima (Momajska kosa) PK „Vrbica“ poseduje zemljište na kojem se nalazi planinarska kuća „Dom planinara na Momajskoj kosi“ koji poseduje sve uslove za boravak i prenoćište za oko 20 ljudi. Planinarski klub Vrbica je od 2007 – 2010. godine izdavao svoj časopis – godišnjak „Planinarsko RADOVANJE“. U sklopu Planinarskog kluba Vrbica organizovane su dve planinarske sekcije: u Gimnaziji u Velikoj Plani 2006. godine, OŠ Sveti Sava 2007. godine i u OŠ Karađorđe 2021. godine u Velikoj Plani.

Krupajsko vrelo

Sport & Rekreacija

-Krupajsko vrelo- Hidrološki spomenik prirode I (prve) kategorije Čija voda izvire iz pećine, sa veštačkom branom čini malo jezerce, površine 300 m², udaljeno 200 m, od regionalnog puta Krepoljin – Despotovac, a od naselja Krepoljin 11 km, leži na zapadnim padinama Beljanice. Voda je prozirna do 5 m, temperature od 9 - 11°C, bogata lekovitim mineralima, prosečne izdašnosti 3,5 m³/s. Ispitana dubina je 104 m, a na početku se ulazi u pećinsku dvoranu, potopljenu podzemnim jezercetom. U neposrednoj blizini Krupajskog vrela,nalazi se termalni izvor “Toplik” čija je temperature vode 23°C .

Nacionalni park Đerdap

Sport & Rekreacija

Centar za postioce Donji Milanovac

RSD 100,00/kom
Centar za postioce Donji Milanovac

Trim staza Košutnjak

Sport & Rekreacija

Trim staza je jedan od najpoznatiji sportski objekat u Košutnjaku. Nalazi se na 250m nadmorske visine, duga je 1.200m i široka 1,6m. Duž staze pravilno je raspoređeno 16 „stanica“ za vežbanje.

Mačevalački klub Železničar

Sport & Rekreacija

Mačevalački klub Železničar je jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova u istoriji mačevanja u Srbiji. Bavimo se obukom i davanjem škole mačevanja svim uzrastima. Kroz obuku i školu naši polaznici, sa fizičke strane, dobijaju brzinu i izdržljivost

Otvoreno plivalište Košutnjak

Sport & Rekreacija

Kompleks otvorenog plivališta obuhvata pet bazena (olimpijski, „školski”, „rekreativni” i „dečiji” bazen i bazen za skokove u vodu), sa neophodnom pratećom infra­strukturom. Pored olimpijskog bazena se nalaze tribine kapaciteta 650 mesta. U sklopu ovog kompleksa su i upravna zgrada, ambulanta, teretana, teren za odbojku na pesku, re­storan i 2 kafića.

Izletište Pećura

Sport & Rekreacija

Kompleks izvorišta Crne Reke zove se Pećura. U Pećuri postoje tačno dva izvora, koji međusobno nisu povezani. Glavni izvor nalazi se na početku Pećurske klisure, odakle voda izvire ispod velikih stena iz velike pećine. Glavni izvor je sa konstantnim dotokom vode, u letnjem periodu dosta oslabi, ali nije zapamćeno da je ikada presušio. Drugi izvor, znatno slabiji, nalazi se niže, blizu ostatka nekadašnje vodenice. Voda izvire iz male pećine, bistra je i u kasnim letnjim mesecima presuši.

Planina Garnavica

Sport & Rekreacija

Planina Garnavica se nalazi u ataru sela Ilino, na 5 km od Boljevca. Najviši vrh Garnavice je Garnavički kamen 753mnv. Staza za uspon je obeležena i ukupne dužine oko 8 km.

Izletište Mirovštica

Sport & Rekreacija

U podnožju planine Rtanj se nalazi izletište Mirovštica koje je apsolutno predivno. Voda je čarobna, a kompletan utisak i energija kojom celo ovo mesto odiše je van svakog poimanja. Priroda je deo nas, budite i vi deo nje. Tu postoji i improvizovano izletište sa klupama, drvenim mostićima i ljuljaškom od gume. Mirovštica se nalazi na putu od motela Balašević ka hotelu Ramonda negde na pola puta.

Lovačko udruženje

Sport & Rekreacija

Lovište Crni Timok prostire se na površini od 48.808ha. Pripada brdsko - planinskom tipu lovišta jer je pretežni deo površina lovišta preko 600mnv. Nadmorska visina u lovištu se kreće od 188 do 883mnv. Lovačko udruženje Boljevac ima 19 lovačkih sekcija.

Rtanj

Sport & Rekreacija

Rtanj - planina za odmor i dušu. Planinu Rtanj, jednu od najlepših planina u Srbiji, odlikuju povoljni mikroklimatski uslovi, koji izuzetno povoljno utiču na čovekovo zdravlje. Bogatstvo prirode – samonikla jelova šuma na severnim obroncima, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, mnogobrojni prirodni izvori – podstiču razvoj ekološkog turizma. Na jugoistočnim padinama rasprostranjen je – rtanjski čaj (satureja montana). Planina Rtanj je 2018.godine proglašena Specijalnim rezervatom prirode. Rtanjski čaj, nadaleko je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Koristi se za ublažavanje upala organa za disanje, varenje i mokraćnih kanala, kao i za lečenje spoljnih upala kože i sluzokože.Izuzetno je pogodno sredstvo za decu i odrasle, kao i zaštita od prehlade, kašlja, promuklosti i bronhitisa. Kod redovnog uzimanja jača otpornost sluzokože i preventivno deluje kod oboljenja disajnih organa, a naročito kod smetnji izazvanih maglovitim i vlažnim vremenom. Preporučuje se za lečenje dece i starijih osoba. Nadmorska visina na kojoj se nalazi turističko naselje Rtanj je 640 metara, a nadmorska visina same piramide planine Rtanj 1565 metara.

Izvor Buk

Sport & Rekreacija

Vrelo Buk je izvor pijaće vode, nalazi se u ataru sela Krivi Vir, nedaleko od manastira Lozica.

Izvor Radovanske reke

Sport & Rekreacija

Radovanska reka je najznačajnija pritoka Crnog Timoka. Nalazi se na teritoriji opštine Boljevac. Izvor Radovanske reke se nalazi na 642mnv u podnožju Južnog Kučaja i velikog Malinika, nakon 18km toka i prirodnog pada od 380m uliva se u Crni Timok kod sela Jablanica.

Planina ,,Tupižnica"

Sport & Rekreacija

Planina Tupižnica prostire se između Knjaževca i Boljevca. Najviši vrh Tupižnice se nalazi na 1160 metara nadmorske visine, a sama planina je tajanstveno lepa i nedovoljno istražena. Najčešći posetioci planine su planinari, a od skora i paraglajderi. Planinarima je ona poznata po republičkoj akciji ”Dani jorgovana“, koja se održava svake godine polovinom maja meseca. Od 2010. godine ovde se održavaju i međunarodna takmičenja u paraglajdingu. Tupižnicu zovu i "ostrvskom planinom", jer je sa svih strana okružena nizinom. Tupižnica je poznata po desetinama speleoloških objekata, od kojih su najpoznatiji “Ledenica” i “Davidova propast”, duboka stotinak metara.

Izletište ,,Baranica"

Sport & Rekreacija

Baranica je izletište i prirodno kupalište, omiljeno kod lokalnog stanovništva. Nalazi se na desnoj obali Trgoviškog Timoka, u klisuri same reke, na 5 km od grada. Nalazi se u blizini puta Knjaževac – Pirot, pa je česta stanica putnika koji bi da predahnu. Baranica je izuzetno primamljiva za ribolovce i "kreativne" kupače koji bi se oprobali u igrama na vodi. Kupalište Baranica je najposećenije tokom praznika, u prolećnom i letnjem periodu. Baranica je poznata i kao paleolitska stanica. Većа okаpinа nа Bаrаnici uzdignutа je visoko iznаd reke, nаlаzi se nа desnoj obаli Trgoviškog Timokа, nа oko 100 m iznаd reke. Pećinа imа dvа ulаzа, jedаn nа istočnoj а drugi nа južnoj strаni. Osnovа ovog pećinskog stаništа dostа je rаzuđenа i sаstoji se iz tri prostorije: polukružnog predvorjа iz kogа se premа severu i zаpаdu pružаju hodnici koji vode do jedne mаnje i jedne veće prostorije. Prilikom аrheoloških istrаživаnjа, od strаne Zаvičаjnog muzejа Knjаževаc i Filozofskog fаkultetа iz Beogrаdа, u kulturnim slojevimа pećine registrovаni su kremeni аrtefаkti kаo i rаznovrsаn koštаni mаterijаl. Pronаđene kremene аlаtke pripаdаju mlаđepаleolitskom kulturnom kompleksu.

Vodopad ,,Bigar"

Sport & Rekreacija

Na putu Knjaževac – Pirot, u blizini Kalne, nalazi se vodopad Bigar, prirodna atrakcija koja se mora videti. Bigar je do nedavno bio malo poznat široj javnosti. U okolini vodopada uređen je mali parking i postavljene su klupe kraj bistre, ledene i čiste vode, koja može i da se pije iz vira ispod dvadesetak metara visokog vodopada. Iznad vodopada, sakrivena u gustom rastinju, nalaze se mala krečnjačka jezerca neobične plavo-zelene boje. Do njih se može doći kada se ispred vodopada “Bigar” skrene desno na zemljani put prema manastiru Svetog Onufrija (XV vek), ili ako se od vodopada peške krene uzvodno uređenom pešačkom i biciklističkom stazom. Na mestu, koje narod ovog kraja zove "ludo vrelo", ispod kaskadnih jezera, nekada je žito mlelo dvanaest vodenica. Iako se kamen više ne okrece, Bigar je pravi dragulj turističke ponude Stare planine. Atraktivni vodopad vec obilaze gosti malih hotela i pansiona u potplaninskim selima, a većina je takve posete uključila u aranžmane.

Klisura ,,Ždrelo"

Sport & Rekreacija

Klisura Ždrelo nalazi se u ataru sela Stogazovac, u narodu je još poznata i kao knjaževački meteori. Prema geološkoj karti Republike Srbije usečena je u glinovite krečnjake i glince iz perioda donje krede. Starost stena procenjuje se na oko 100 miliona godina. Dužina klisure je oko 300 m. Kroz Ždrelo protiče Zubetinačka reka, koja ulaskom u selo Stogazovac, menja ime u Stogazovačka reka. Krečnjačke stene neposredno uz reku izdižu se do visine 70-80 m i specifičnih su formacija. Najviše litice su Lisičji kamen, koji se naziva još i Momin kamen ili Devojački kamen( legenda kaže daje sa ovog kamena u vreme turske vladavine devojka skočila u smrt kako bi se zaštitila i ne bi bila obeščasćena) i Zdravački kamen. Do vrha ove litice stiže se putanjom iza crkve. Odatle se pruža predivan pogled na klisuru i selo. Širina klisure u najužem delu, na samom dnu, iznosi 2-3 m. Ovo je bio jedini prolaz pre prosecanja puta kroz klisuru. Na dnu klisure, u koritu reke nalazi se izvor koga meštani nazivaju „Božja trpezica". Izvor ima lekovito dejstvo za očne bolesti. Pored izvora je pronađen rimski žrtvenik, što dokazuje postojanje ovog izvora još u antičko doba. Dno klisure je karakteristično po velikom broju obrušenih blokova stena. Blokovi stena su doprineli stvaranju velikih virova, kao što su Sinji vir, Telči vir i Petkovski vir. S obzirom da se radi o krečnjačkom terenu, pećine su česta pojava. Vulina pećina se nalazi na levoj strani klisure, nekoliko metara iznad puta, blizu izlaza iz klisure(otvor je polukružnog oblika visine oko 2 m, širine 8 m i dužine 11 m) Markova pećina se nalazi na desnoj strani klisure, ispod vrha brda Kulinje. Teško je pristupačna (Otvor je kružnog oblika, visine oko 4 m i dužine 5 m. Tavanica se naglo spušta) Za ovu pećinu je vezano dosta priča. Po predanju ovo je pećina Marka Kraljevića u kojoj je on često boravio. U tavanici pećine postoji udubljenje koje je Marko napravio svojom glavom, naglo se probudivši. Po dnu pećine su vidljivi „otisci" njegovih stopala, a u unutrašnjem zidu se nalazi udubljenje u obliku potkovice koje je „napravio" Markov konj Šarac. Od antropogenih vrednosti ove klisure izdvaja se Crkvica Vidovdan, koju je po predanju izgradio sam Car Lazar i baš zbog ove crkvice u Stogazovcu se već vekovima slavi Vidovdan. U porti crkvice nalazi se predivna hladovina koju čini šuma drena. Na udaljenosti od 400 m od sela, na brdu Kulinje, vide se zidovi i temelji starog grada sa kulom. Uprkos raznim istraživanjima, do današnjeg dana, nije poznato poreklo ovog grada, ni kada je sagrađen ni u koje svrhe, postoje samo nagađanja. Pretpostavlja se da potiče iz antičko – vizantijskog doba, za vreme vladavine Justinijana, koji ga je možda izgradio u odbrambene svrhe. Ovaj grad – tvrđava imao je 2 kule koje su služile za osmatranje neprijatelja.

Ski centar Stara planina

Sport & Rekreacija

Stara planina nalazi se na istoku opštine Knjaževac i čini prirodnu granicu izmedju Srbije i Bugarske. Nalazi se na samo 60 kilometara od Knjaževca i pristupačnost je iz pravca Niša, preko Knjaževca, Sokobanje, Pirota i Kalne. Najviši vrh je Midžor 2.169 m.n.v. "Babin zub" sa vrhom od 1.758 m.n.v. jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Stara planina je pod zaštitom države od 1997. godine, kada je proglašena Parkom prirode. Tokom zime se transformiše u jedan od najmlađih ski centara u Srbiji, koji se sastoji od oko 13km izuzetno dobro uređenih staza, različite težine, koje su sve međusobno povezane žicama, a namenjene svim kategorijama skijaša. Skijaški centar “Babin zub” čine staze Konjarnik i Sunčana dolina. Na ovom delu skijališta nalazi se četvorosedna žičara sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša kapaciteta 1400 skijaša/sat i ski lift sidro Sunčana dolina kapaciteta 1200 skijaša na sat. Na lokaciji Jabučko ravnište nalazi se, prva gondola u Srbiji, koja prevozi skijaše sa ove lokacije u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je četvorosedna žičara i ski lift sidro, čime je povezan sa delom skijališta Babin zub. Na Jabučkom ravništu se nalazi i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom. Planina je skoro pet meseci pod snegom na visini od 1.100 i 1.900 m.n.v. Kako bi i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima ski centar raspolaže sistemom za veštačko osnežavanje. Posle zabave na snegu predlažemo uživanje u toploj atmosferi i gastronomskim specijalitetima u nekom od ugostiteljskih i smeštajnih objekata u planinskim i podplaninskim selima.

Stara planina tokom leta

Sport & Rekreacija

Stara planina nalazi se na istoku opštine Knjaževac i čini prirodnu granicu izmedju Srbije i Bugarske. Nalazi se na samo 60 kilometara od Knjaževca i pristupačnost je iz pravca Niša, preko Knjaževca, Sokobanje, Pirota i Kalne. Najviši vrh je Midžor 2.169 m.n.v. "Babin zub" sa vrhom od 1.758 m.n.v. jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Stara planina je pod zaštitom države od 1997. godine, kada je proglašena Parkom prirode. Stara planina je bogata prostranim pašnjacima, bukovim šumama, bistrim potocima, pitkim vodama, rečnim kanjonima i klisurama, markantnim stenama i slapovima, speleološkim objektima... Tokom leta turisti mogu uživati u šetnji i planinarenju, paraglajdingu, brdskom biciklizmu, trčanju, lovu i ribolovu i mnogim dugim aktivnostima koje nam pruža ova veličanstvena planina. Svoju posetu planini možete upotpuniti obilaskom hidrografskog spomenika prirode “Bigar potok”. Ova lokacija predstavlja oazu mira. Obuhvata tri vodopada i nekoliko desetina kaskadno poređanih jezeraca u kojima je voda tirkizne boje, i u neposrednoj blizini poseta manastiru Svetog Onufrija iz XV veka. Na putu ka Staroj planini preporučujemo obilazak crkve posvećene Presvetoj Bogorodici. Monumentalna po izgledu, mala po dimenzijama, svakako je jedinstvena i očaravajuća. Nalazi se u selu Donja Kamenica. U susednom selu, Gornja Kamenica, na brdašcetu iznad glavnog puta, izgrađen je Manastir Svete Trojice koji datira iz 1457. godine.