Ruta 7. Vinski festival Obrenovac

3.2.2024. godine od 14 do 20č

U Sokolskom domu održava se manifestacija čiji je cilj obogaćivanje društvenog života lokalne zajednice kroz promociju vina i vinske kulture. Festival je posvećen povezivanju ljudi i slavljenju vinske tradicije, čime se podstiče dublje razumevanje i veće cenjenje vinskih proizvoda.

Učesnici festivala

Više od 25 učesnika iz raznih regiona predstaviće svoje proizvode na festivalu. Posetiocima će biti pružena jedinstvena prilika da probaju različite sorte vina, da razgovaraju sa stručnjacima i saznaju više o procesima proizvodnje vina. Ovaj festival pruža idealnu priliku za upoznavanje sa širokim spektrom stilova i ukusa vina koje naša zemlja ima u ponudi.

Inovativni pristup

Inovativnost ovog festivala ogleda se u njegovom QR kod tehnološkom pristupu. Na ulazu, posetioci će moći da skeniraju QR kod koji će ih uputiti na detaljne informacije o svim učesnicima festivala i njihovim vinima.

Nastavak festivala

Ideja festivala je da njegov duh traje i nakon zvaničnog završetka, putem online platforme grupna.rs/7. Na ovoj platformi, posetioci će moći da nastave sa istraživanjem vinskih tema, upoznavaju se sa novostima i prate aktivnosti učesnika sve do sledećeg festivala.

Vinarija Trišić

Vinarija Trišić se nalazi u severnom delu zatalasane Šumadije, na 30-ak kilometara od Beograda. Vinarija Trišić je od 2008. godine brzo prevalila uzbudljiv put tokom kojeg su njena vina, čudesnog i jedinstvenog ukusa i doživljaja, stasala u nacionalni simbol svetskog kvaliteta srpskog vina.

Vranić

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Vino Kalem

U mestu Velika Drenova, 2014. Godine podignuta je nova Vinarija kapaciteta 4.500.000 lit. Za potrebe primarsne prerade koristi se hladnjača skladišnog kapaciteta 11000 m3. Vinarija raspolaže inox sudovima različitih zapremina i namena: za kontrolisanu fermentaciju u količini od 500.000 lit, za hladnu stabilizaciju, za skladištenje vina.

Velika Drenova

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Vinarija Mikić

Zahvalnost i predanost plodnoj negotinskoj zemlji, uobličene kroz višegodišnje negovanje porodične tradicije pravljenja vina, temelji su na kojima nastaje Vinarija Mikić. Ljubav prema vinarstvu, usavršavanje veština koje se prenosi kroz generacije i ovladavanje modernim saznanjima afirmišu našu želju da plodove ličnog ulaganja podelimo sa svim poštovaocima vina.

Rečka

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Vinarija Jović

Desetak kilometara od Knjaževca i nedaleko od iskopina rimske tvrđave Timacum Minus u selu Ravna, gde je nepobitno dokazano da se tu još od davnina gajila vinova loza, nalazi se selo Potrkanje u kojem se smestila vinarija porodice Jović.

Potrkanje

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Vinarija Varina

Mi smo mala porodična vinarija i naša priča počinje sa željom da oživimo tradicionalnu, porodičnu proizvodnju izuzetno kvalitetnih vina. Ceo proces se odvija u obnovljenom pradedinom podrumu, sagrađenom pre više od jednog veka, od tada tipičnih prirodnih materijala drveta, slame i blata.

Venčac

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Podrum Vina Milojević

Danas podrum Milojević poseduje gotovo tri hektara vinograda u kome su zastupljene stone sorte "muskat hamburg, muskat italija, afuz ali i cardina" , kao i vinske sorte "vranac, kaberne sovinjon, šardone i smederevka". Na tradicionalan način se od probranog grožđa pripremaju i proizvode ova vina.

Šopić

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Vinarija Molovin

Tip podruma je spratni, tako da se proces fermentacije obavlja na nivou iznad dela podruma namenjenog za čuvanje i odležavanje vina. Fermentacioni deo je urađen po uzoru na najmodernije vinarije, i po najnovijim propisima i uredbama Ministarstva poljoprivrede, dok deo koji služi za odležavanje vina u baricima ima izgled autentičnih starih podruma.

Šid

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Vinarija Trivanović

Počeli smo daleke 1959. godine sa skromnih 1⁄2 hektara vinograda, sada imamo 49 hektara vinograda vinskih sorti, među kojima Talijanski Rizling i Traminac kao upečatljivi za ovu regiju. Sve sorte koje imamo su prvoklasne i sertifikovane. Od belih sorti još Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio i crvene Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovka i Shiraz.

Šid

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Mons Product

Mons Produkt, je farma alpskih koza sa mljekarom za preradu kozjeg mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda vrhunske kvalitete. Nalazi se na planini Očauš, opština Teslić, 60-ak km udaljena od Banja Luke. Koze pasu na pašnjacima od 800 do 1200 m n/v, što njihovom mlijeku daje izuzetan kvalitet. Sama proizvodnja kao i smještaj koza je na 860m n/v.

Derventa

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Svečana sala Rubin

Tim Restorana Rubin ima veliko ugostiteljsko iskustvo i pobrinuće se da Vi i Vaši gosti budete uvek u centru pažnje, sa maksimalno odrađenom ugostiteljskom uslugom. Krupnim i sitnim detaljima nastojimo da Vaš poseban dan pretvorimo u nesvakidašnji doživljaj koji ćete sa osmehom pamtiti.

Mislođin

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps

Sokolski dom

Sokolski dom sagrađen je 1929. godine, prema projektu arhitekte Momira Korunovića, kao spomen dom palim ratnicima u ratovima 1912-1918. godine. Osmišljen je i realizovan kao višenamenski objekat u kome su bili smešteni zanatsko-trgovinska škola, sokolsko društvo i obrenovačka prosvetna udruženja. Sastoji se od dve zasebne građevine, povezane kratkim hodnikom.

Obrenovac

Pogledajte putanju na Putanja Google Maps